Brussel is er niet happig op Nederland opnieuw korting te geven op zijn jaarlijkse bijdrage aan de Europese Unie. De Europese Commissie zegt ook niet hardop nee. Maar in een interview met het FD donderdag zegt Günther Oettinger, de Europees commissaris voor de begroting, dat Nederland er niet op moet rekenen.
We moeten flexibel zijn, aldus Oettinger. Hij sprak donderdag in Den Haag met premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra van Financiën over de Nederlandse wensen voor de Europese begroting na 2020. Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk zal namelijk een gat slaan in de EU-financiën van 12 tot 13 miljard euro. Met het afschaffen van de kortingen wil de EC dat gat dichten.
Hoekstra vindt, gesteund door de voltallige Tweede Kamer, dat de EU maar moet bezuinigen om dit gat te dichten. ‘Sommige landen worden economisch veel harder getroffen dan andere door de Brexit, Nederland voorop. Dan is het oneerlijk dat Nederland ook nog eens flink meer aan de EU moet bijdragen’, aldus de CDA-minister in het FD.
Oettinger noemt de huidige regelingen waarbij bijvoorbeeld Nederland een miljard euro korting krijgt ,,nogal bureaucratisch”. De commissie wil die korting verminderen en het liefst helemaal afschaffen. Maar als Brussel flexibiliteit verwacht van de Europese landen bij het opstellen van de begroting, moet Brussel zelf ook flexibel zijn, aldus Oettinger. ,,Als puntje bij paaltje komt, is er geen veto tegen een korting.” Maar zegt ook tegen het FD dat hij naar Nederland gekomen is om “verwachtingen te managen”.
Hoekstra: geen extra geld naar Europa om brexit https://t.co/3wbfqXpK6q. @WBHoekstra #rtlniews
— Günther H. Oettinger (@GOettingerEU) 18 januari 2018
If you want to know my answer to that, read my speech below: https://t.co/tRWDo3r6ZQ